£3m revamp of South Thamesmead’s green spaces begins

Share this article

Peabody has begun work on a £3m project to improve the public spaces in the South Thamesmead estate. 

The project is set to take around 10 months to complete and will include new lighting, paving and planting in two areas. Award-winning landscape contractor, idverde, will deliver the project for Peabody and have now begun work.  

The Parkview area will see new types of plants and shrubbery in the public courtyards, creating a new sustainable and attractive landscape around the pathways that connect the estate. Extensive planting with small trees, planting beds and bulb planting within lawns will help to soften the main courtyards and improve the outdoor space close to people’s homes. There will also be new seating areas and play equipment featuring sustainable timber structures and a rain garden for residents to enjoy.

The area around nearby Southmere lake will also be improved with new decking, seating, and a sculpture that doubles as lighting at night. Peabody will also be painting and repairing the railings around the lake. 

The project forms part of Peabody’s plan to invest in the existing place and wider landscape strategy across the whole town. This seeks to make the most of Thamesmead’s beautiful natural spaces, improving the quality of the public spaces, and parks and waterways so they can be better used.

To mitigate the disruption, idverde will carry the work out in stages over the next 10 months to make sure that not all of the walkways are closed off all at once. They have also appointed a Resident Liaison Officer so that residents have a dedicated person to contact with any issues.

 

Dr Phil Askew, Director of Landscape and Placemaking at Peabody said:

“Our plan for Parkview is to create attractive green spaces for the community by improving the landscape and pedestrian connections. This is all based on what residents have told us they would like to see. Not only will the project help the area feel well managed and cared for, but will also improve the quality and the use of the spaces in and around the estate. We hope this will help to provide a more attractive space for residents to gather, relax and reconnect with nature.

I’m pleased that works have now begun and look forward to seeing how the spaces develop in the months to come.”

 

Alistair Bayford, Operations Director for idverde said:

“We are delighted to have been awarded this contract to transform the public realm within the Southmere and Parkview neighbourhood, delivering significant improvements to the open spaces for the benefit of residents and biodiversity.

We will be working closely with Peabody, residents, schools and businesses throughout the build to ensure that opportunities for participation are maximised.”